c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us

Å telle kalorier eller ikke?

Forskjellige typer personer har forskjellige måter å forholde seg til kosthold når det kommer til vektnedgang. Enkelte liker veldig godt å forholde seg til å telle kalorier for å ha kontroll over kostholdet, mens andre trenger en litt mer generell tilnærming fordi det å telle kalorier ikke er forenlig med å gjøre varige endringer over tid. Uansett hva slags tilnærming som passer deg for å redusere fettmassen på kroppen så er det ikke slik at en metode fungerer bedre enn en annen når vi ser på kaloriene, for det er til syvende og sist alltid kaloriene man inntar i forhold til kaloriene man forbrenner som dikterer vektnedgang. Det er dette vi refererer til som energibalansen, og dette er selve fundamentet for vektnedgang:

  • Energi inn > energi ut = vektoppgang
  • Energi inn < energi ut = Vektnedgang
  • Energi inn = energi ut = Vetkbalanse

 

Uansett hva en måtte mene og tro om vektnedgang så vil aldri dette prinsippet endre seg. Uansett om du går på lavkarbo, periodisk faste, 5:2 eller en annen diett så er det mindre energi inn enn det som går ut som gjør at du går ned i vekt. Du kan aldri ha vektnedgang uten å ligge i et kaloriunderskudd – det er fysisk umulig.

Å telle kalorier
Forskning viser at det å loggføre kosthold og fysisk aktivitet er en meget effektiv måte å gå ned i vekt. Personer som loggfører kosthold og har kontroll på hvor mye de får i seg og hvor mye de bruker får også bedre resultater sammenlignet med de som ikke gjør det, og her ser vi at jo mer konsekvent en er desto bedre resultater vil en få (1, 2, 3, 4).

Folk har også en kraftig tendens til å underestimere hva de faktisk får i seg og dette kan være en av grunnene til at det å telle kalorier ofte er mer effektivt enn å ikke gjøre det. Studier viser at man kan underestimere 45% av det man faktisk spiser, så mye som 2000 kcal i løpet av en dag. I kontrast til dette så overestimerer også folk flest hvor mye de beveger seg med opp til 51%, og dette er med på å skape forestillingen om at «Jeg har prøvd alt, men ingenting funker» (5, 6, 7, 8). Likevel er det ikke slik at bare fordi det å telle kalorier generelt gir bedre resultater enn å ikke gjøre det, så burde alle telle kaloriene for å gå ned i vekt. Det er nemlig ikke slik at det å telle kalorier er nødvendig for å skape et kaloriunderskudd, og da snakker vi om å finne en tilnærming som gjør det å ligge i et kaloriunderskudd praktisk gjennomførbart.

Mange er også av den oppfatning av at det å telle kalorier er noe som fører til spiseforstyrrelser eller usunne spisevaner. Vi vet at blant personer som teller kaloriene sine er forekomsten av spiseforstyrrelser større enn ellers, men vi kan ikke si om dette er en direkte årsak. Likevel vil jeg argumentere for at nesten alle som vil ned i vekt, i løpet av en periode, vil ha godt av å telle kaloriene de får i seg. Ikke for at dette i seg selv er den eneste veien til vektnedgang, men fordi det gir innsikt og kunnskap, ikke bare om hva du får i deg, men også hva ulike typer matvarer inneholder av kalorier, spisemønstre/vaner en eventuelt burde endre og hvilke vaner/uvaner man kan ha når det kommer til kosthold. Fordi teknologien også har kommet såpass langt som den har, er det å telle kalorier i dag lettere enn noen gang. Du trenger bare en smarttelefon og en app som MyFitnesspal eller LifeSum.

Generelle anbefalinger
Noen synes det å telle kalorier blir for tidskrevende i en allerede hektisk hverdag, der døgnet i utgangspunktet ikke har nok timer. Da kan en generell tilnærming være mer hensiktsmessig. Råd som å øke inntak av frukt og grønt til hvert måltid (dette gjelder forøvrig om man teller kalorier eller ikke) og spesielt middag er med på å redusere kalorier samtidig som mengden mat fortsatt er stor nok til å mette. Samtidig bør en prøve å redusere inntak av prosesserte matvarer, spesielt i hverdagen. Det å fokusere på å spise mer protein til hvert måltid kan gjøre at du føler deg mer mett enn om du hadde spist mindre proteiner enn anbefalt, og kan redusere følelsen av sult. Kombinerer en dette også med et større fiberinntak (les: grove kornprodukter) har du kommet langt på vei for å skape et kaloriunderskudd og dermed vektnedgang.

Redusere energiinntak og øke aktivitet
I praksis så ser vi at det enkleste er å gjøre små enkle endringer i kostholdet samtidig som en øker aktiviteten sin. Dette er mye enklere og mer effektivt enn å gjøre store endringer på en av delene. Trening/aktivitet øker energiforbruket samtidig som en endring i kostholdet kan redusere energiinntaket, og dette gir ofte heldige effekter på de som klarer å gjøre slike endringer. Rent praktisk sett ser man at det å trene 2-3 ganger i uken og øke det vi kaller hverdagsaktivitet (gåturer, ta trappene i stedet for heisen, sykle til jobb, etc) på dager uten trening er en effektiv måte å øke energiforbruk. Hvis dette kombineres med et litt lavere energiinntak vil dette være en god start på å skape et kaloriunderskudd

Periodisk faste
Periodisk faste kan for noen være en enkel måte som gjør at en reduserer energiinntaket sitt fordi du først spiser senere på dagen. Det er ingenting magisk ved periodisk faste, og prinsippene for energibalanse gjelder fortsatt, men fordi en ofte kutter ut frokost og kanskje lunsj kan dette være noe som er med på å redusere totalt antall kalorier og sånn sett skaper vektnedgang dersom du havner i et kaloriunderskudd.

Intuitiv spising
Hvis du ikke klarer tanken på å følge spesielle retningslinjer er kanskje intuitiv spising noe som passer deg. Det handler i bunn og grunn om å ta seg god tid til å spise måltidene, ikke kaste dem i seg og lytte til metthetsfølelsen og slutte å spise når du er mett. En vil også prøve å ikke la det gå for lang tid når du er sulten før du spiser, fordi du sannsynligheten er større for at du vil overspise når du er ekstremt sulten. Ved intuitiv spising viser forskning at man kan skape mye sunnere holdninger til mat og eget selvbilde, bedre selvtillit og lavere forekomst av angst og depresjon, selv om det ikke er vist å gi en direkte vektnedgang. Dette er også en tilnærming som folk klarer å følge over lengre tid enn de ville gjort på en diett (9, 10). Kombineres dette med andre tiltak så vil også dette kunne gi vektnedgang dersom en havner i et kaloriunderskudd.

Oppsummert
Det å telle kalorier i seg selv kan være veldig nyttig, spesielt fordi mange undervurderer hva de spiser i løpet av en dag. For personer som har prøvd «alt» uten å lykkes kan dette ofte være en øyeåpner som gir et lite innblikk i hvorfor en ikke lykkes i å gå ned i vekt. Likevel er ikke dette det eneste som fungerer for å gå ned i vekt. Så lenge en klarer å skape et energiunderskudd vil en gå ned i vekt, og akkurat hvordan dette skjer er egentlig ikke så farlig, så lenge en klarer å finne en tilnærming som gjør det mulig å etterleve et kosthold som ikke påvirker helsen i negativ grad.

ADD COMMENT